------------------------------------------------------------VOIAJORUL DE TIP VECHI----------------------------------------------------------- Tradus:DERESTUBI Traducerea s-a facut dupa standardul in stadiu de proiect inaintat de catre crescatorii din Ungaria comisiei de standardizare MGKSZ in aprilie 2011.
--------------------------------------------------------Rasa fiind omologata in februarie 2015.--------------------------------------------
ORIGINI: Sant urmasii voiajorilor sport pierduti la curse si a porumbeilor mesageri ramasi inutili din slujba armatei maghiare. Este o versiune de porumbel voiajor prezent in diferite zone din marea campie a Ungariei in a doua jumatate a secolului XX. Exemplarele fiind selectate dupa forma si dimensiunile carunculelor caracteristice. Pentru scopul evaluarii in privinta formei exterioare si acceptarii ca rasa,crescatorii au intocmit urmatorul proiect pentru standard: ASPECT GENERAL: Corpul este mediu spre mare,musculos,puternic si "intotdeauna pregatit de zbor",zburator rapid si rezistent,versiune de voiajor cu corpul putin alungit,craniul curbat,ciocul de marime medie,cu carunculele foarte dezvoltate,cu inel dublu si rotund in jurul ochilor. CAPUL: craniul curbat,in pozitie orizontala,este lat,neted,cele doua mandibule aproape paralele. OCHII: curati,cu privire inteligenta,culoarea irisului de la portocaliu la rosu,cei albi si baltati au ochii de culoare inchisa. Pupila este rotunda si mica,inelul din jurul ochilor este dublu cu granulatie fina,cu deschiderea rotunda. Odata cu varsta,dezvoltarea inelului capata un aspect mai dur,diametrul poate sa ajunga pana la inaltimea capului,dar sa nu depaseasca niciodata aceasta. CIOCUL: Mijlociu,gros si puternic,se leaga cu o curbura usoara de linia fruntii. Are pozitie orizontala,fara varf,culoarea se regleaza in functie de culoarea penajului. Carunculele nazale sant deosebit de late,impartite in doua la mijloc,suprafata este granulata si inegala. La exemplarele mai in varsta carunculele sant mai dezvoltate si dure,ocazional apar si pe mandibula inferioara. Culoarea narilor,pal,uscate,pudrat alb. GATUL: foarte lat la baza,lungime medie,pozitie verticala,se subtiaza spre cap,cu barbia rotunjita. PIEPTUL: lat,ridicat moderat,rotunjit in toate partile. SPATELE: lat la umeri,lungime medie,curbat foarte putin,acoperit cu aripile. ARIPILE: late la scut,cu remige lungi,stranse la corp. COADA: retricele late sant stranse si continua linia spatelui. PICIOARE: de lungime medie,pozitie lata,degetele curate,tibia fara pene, unghiile de aceiasi culoare cu ciocul. PENAJUL: penaj bogat si strans la corp,penajul gatului stralucitor metalic. CULORI: Colorati:negru,rosu,galben,ciocolatiu,alb. Albastrii cu dungi,culori inchise cu dungi. Argintii cu dungi. Solzati:albastru,gut,rosu,ciocolatiu,galben. Baltati:cu desene neregulate,culorile negru,rosu,albastru,ciocolatiu si galben.
GRESELI GRAVE: pozitie abrupta,pozitia corpului orizontala,cap rotund,ingust,scurt sau foarte lung,cioc subtire,caruncule nedezvoltate la exemplarele mai in varsta de doi ani,inelul la ochi de culoare rosie,rozalie,piept ingust,rotunjit in fata,gat subtire si lung,coada rara,nelegata,coada lata,picioare lungi cu pozitie ingusta,spate neacoperit de aripi,aripi trenate. DIAMETRU INEL: 9 mm
Proiectul serveste ca baza de acceptare a rasei pe care am inaintat-o comisiei de standardizare MGKSZ in aprilie 2011,in numele celor care au cerut acceptarea:HALASZ JOZSEF,REDER JANOS,VIDA GYORGY.
Multumim pentru traducere si postare, este un etalon, chiar daca este proiect din 2011. In lipsa altuia mai bun, acesta este Biblia rasei.
Toate cele bune!
No asa, păcat că n-au făcut ungurii schite si desene de standard, oricum pt cine pricepe e de ajutor traducerea, trebuie cumva alesi voiajorii tip vechi de corciturile de carunculati, dragoni, carierei...
Trimite mesajÎnapoiNu poți trimite un mesaj fără conținut!Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje.Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp.A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou.Mesajul a fost trimis.
Toate cele bune!